Luxury boutique hotel – Nem nagy de tökéletes

 • 010
 • 011
 • 012
 • 013
 • 014
 • 015
 • 016
 • 017
 • 018
 • 019
 • 001
 • 002
 • 02
 • 003
 • 004
 • 04
 • 005
 • 006
 • 007
 • 008
 • 009

A luxus butik nem szatócsbolt

Ha az ember végiggondolja egy út során fellépő elkerülhetetlen költségeket, akkor valahol az első helyek egyikén vannak a szállásköltségek. Nyaralás esetén ok a dolog. Az az időszak a lazulásé, pihenésé.

Ha viszont tényleg utazunk, ezek a felesleges extra költségek bosszantóan meg is növekedhetnek. Az utóbbi évtizedben egyre több az ezzel kapcsolatos cikk, felháborodott morgás az interneten. A „szakma” reagált is az igények változására. Megjelent egy új és ma már világszerte terjedő aszálás típus: a Luxury Boutique Hotel. Természetesen ez is Ázsiában jelent meg először, mert ott igencsak odafigyelnek az ilyesmire.

Google atyánk a a boutique kifejezést üzletnek, vagy nemes egyszerűséggel butiknak fordítja magyarra. Nem is csoda ezek után, hogy szinte senki sem érti, mit is jelent, mit is kínál ez a kategória. A butik, nemesebb és eredeti értelmezése szerint egy luxus üzlet, ahol csak a legjobb és lehetőleg egyedi áruk fordulnak elő. Olyan hely, ahol az áruk mellett kedves és profi kiszolgálást, egyedi törődést is kapunk. És persze szaküzlet is egyben, egy különleges termékcsoportra és vevőkörre belőve.

Ez a szállodatípus valami ilyet próbál adni. Az igényes utazókra van belőve, nem a nyaralókra. Célja a mindenből a legjobbat egy helyen, széles választékkal és jól kiválasztott, igényes célközönségnek. És ugyanolyan meglepő helyeken, mint minden jobb butik. Valahol egy forgalmas város kellős közepén, valamilyen különleges környéken.. A szaküzlet jelleg világosan érződik bennük. Nincs nyolc medence, hat étterem és négy bár. Minek is lenne? Az elhelyezkedés miatt itt nem nyaraló turizmus van, hanem utazók vannak valahol út közben, speciális igényekkel. Ráadásul nem is lehet lenyúlni őket olyan szolgáltatások beépítésével, amit nem is fognak igénybe venni. Ez a kategória a tudatos és igényes utazók lelőhelye.

Nekik a minőség, az eredetiség számít mindenben. Ezért az ilyen szállodák minőséget is nyújtanak. Az építészet, a dizájn a városra és a helyi kultúrára jellemző, nemes alapanyagokból és hagyományőrzőén. A szolgáltatások magas színvonalúak. A reggeli omlett is inkább költemény, mint tojásrántotta bennük. A fitnesz lehetőség a SPA mindenhol megtalálható, de csak módjával. Csak annyi, amennyi kell, mert az egyéni masszázs és kozmetikai igényeket inkább a saját szobájában, lakosztályában veszi igénybe a kedves és igényes vendég. Ő azért jött ide, hogy tiszteljék a személyiségét, ne kapjon tucat szállást és tömeg kiszolgálást : privacy first…

Természetesen, itt is egy élő példa bemutatása a legcélravezetőbb. Amit bemutatunk ismét valami különleges. Az ország: Vietnam, a hely Hanoi és a környék az óváros északi része. Az utóbbi a kulcs a szállodához. Ez környék a 18. század vége és a 20. század közepe között kialakult francia és vietnami elemeket egységesítő építészeti stílus szülőhelye, a hajdani Francia Indokína, Kokinkína egyik kulturális központja. Ezért aztán a szálloda is ennek legjobb hagyományaiból építkezik. Márvány burkolatú közösségi terek, a századelő francia szalonjait idéző tágas szobák, kiegészítve a vietnami fa bútorok, falborítások izgalmas kontrasztjával és a városi francia művésztelep festészetének remekeivel.

A szobák természetesen itt sem hagynak kivetnivalót. A választék nagy, az egyszerű de nagyszerű szobától a két hálószobás, konyhás apartmanig. Az apartmanok meglepően működnek. Az ember azt hinné, mindenki az éttermet használja, vagy elmegy valahová. De, nem! A konyhás apartmanok mindig foglaltak. Kisgyerekes családok, az ázsiai konyha szerelmesei, magukra valamit adó cégek átmeneti otthonai ezek.

A szolgálásokra sem lehet semmi rosszat mondani. A kiszolgálás mindig kedves és profi. A szálloda nyelve angol, de ha valakinek csak a magyar megy, az sem baj. Van állandó magyar idegenvezetésünk Hanoi-ban, ha valamiért nem megy a megértés, a recepció hívja a magyar „segélyt”. A nap minden szakában van valami érdekes a környéken. Az aktuális programokról a recepció és a szállodai TV csatorna tájékoztat.

Hanoi óvárosában a reggel mindig egy kicsit álmos, az ember először elüldögél valamelyik utcai kávézójában, figyelve a szűrőn keresztül lassan lecsöpögő vietnami kávét a világ egyik legjobb fekete nedvét, aztán visszasétál a szállodába és elreggelizget vagy egy órát. Erre kiváló a párizsi kávéházak kialakítását idéző szállodai étterem.

Napközben úgysincs otthon az ember. Este viszont valamikor visszatér. Ilyenkor nagyon jól esik leülni és beszélgetni egy kicsit. Persze valamilyen hangulatos helyen. Erre a szolgál a földszinti pub. Kellemes és hangulatos ír környezet, jó italok. És nincs üvöltő zene.  Először arra gondoltak, hogy legyen zárt, csak a szálloda vendégeinek. Aztán kinyitották az egészet az utca felé. Ma már egy remek kis beszélgetős hellyé vált a környék expat közönségének. Remek hely igazi helyi információk és finom sörök beszerzésére.

Itt kell megjegyeznönk (lehet egy kicsit irigykedni…), hogy ennek a csábításnak mi sem tudtunk ellenállni. Ez a szálloda lesz az ősszel nyíló Vietnami Magyar Centrum főhadiszállása.

 

Comments are closed.