Észak-Vietnam hegyvidékei – A Ba Be nemzeti park

A BA BE Nemzeti park szentháromsága

Hegyek, tavak, folyók és barlangok

Mindenből (legalább) három...

A Ba Be tó Bac Kan tartományban (Északkelet-Vietnam) található és a róla elnevezett Ba Be Nemzeti Park szíve. Hegyek, völgyek, folyók, vízesések, barlangok és hagyományos, egyedülálló etnikai kisebbségi kultúrákat hordozó Tay és Mong falvak a nemzeti park főbb szépségei és látnivalói. A nemzeti park 2011-ben elnyerte az UNESCO természeti világörökség címét, ezen belül is a nemzetközi jelentőségű vizes élőhely besorolást. Nem véletlenül…

A Ba Be kifejezés a helyi Tay kisebbség nyelvén egyszerűen csak 3 tavat jelent. Ez egy nagyon pontos kifejezés, mert a Ba Be 3 kisebb, keskenyebb szorosokkal összefűződő kisebb tavak összeolvadásából álló hatalmas hegyi tó. A kisebb tavak a Pe Lam, Pe Lu és Pe Leng. Önmagukban is eszméletlenül szép helyek. A csodálatos hegyek közt fekvő tavat 3 folyó, a Ta Han, a Bo Lu és a Leng táplálja.  Hogy további hármasok is csatlakozzanak: három féle módon, csónakon, sétautakon és hegyi túrákon is bejárható a vidék. A mi hármasunk amit ehhez a szentháromsághoz hozzá tudunk tenni: három körúton is elérhető velünk, három napos helyi felfedező programunk is van itt és három éjszakás üdülő programunk is...

Egy kis földrajzóra...

A csodálatos szépségű és kulturálisan is kivételesen gazdag tájat 1992-ben nyilvánították nemzeti parknak, hogy megvédjék ezt a lenyűgöző, gazdag biodiverzitású területet és az egyedülálló tájakat. Ezen kívül ASEAN örökségi parkként is szolgál. A park több mint 10.048 hektár, és számos különböző ökoszisztémával rendelkezik a határain belül.

A föld és a környező hegyek főként Vietnam északi tájaira jellemző mészkő-karszt, aminek hegyeit többnyire örökzöld növényzet borítja. A tavak és folyók partjait főleg bambuszerdők és ligetek határolják. A park szívében található a Ba Be hármas tava, amely Vietnam legnagyobb és legmagasabb természetes édesvizű tava. A nagy tó három kisebb tóból áll, amelyeket hatalmas mészkő hegyek zárnak körül. Az utóbbi közül néhányban csodálatos, a vízpartokra vagy a hegyoldalakra nyíló barlangok találhatók. A park évmilliók alatt keletkezett gazdag földalatti világa számos barlangját csak az utóbbi években fedezték fel.

A Ba Be körzet  néhány etnikai kisebbségi közösségnek is otthont ad. A nemzeti park nagy létszámú Tay lakossága főleg mezőgazdaságból, halászatból és kézműiparból tartja fenn magát. A rejtett völgyekben, a tavak és folyók partjain álló falvaik hagyományos faházak csoportjai. A Tay közösség a mai napig megőrizte ősi kultúráját, mindennapi életük is a tradicionális életstílus szerint folyik, és ennek nyomai az egész parkban láthatók. Számos helyi legendájuk a Ba Be különböző helyeiről szól. Ez a színes folklór kincs is kiegészíti a park varázsát.

Barangolások a nemzeti parkban...

Ahogy már említettük érdeklődésünktől és a rendelkezésre álló időtől függően a tó és a folyók környékén, az érintetlen őserdővel borított hegyek ösvényein és a helyi kis falvakban több féle módon  is barangolhatunk. Részt vehetünk hajótúrákon; tehetünk hosszabb-rövidebb erdei sétákat vagy több erőfeszítést is kívánó kirándulásokat; meglátogathatjuk a kisebbségek falvait vagy a lenyűgöző barlangokat.
Csónakkal tavakon folyókon és barlangokon keresztül...

A legnépszerűbb és minden programunkban is szereplő csónak kirándulás kora reggel kezdődik. A hajnal fénye előhívja a tó misztikus szépségét, ahogy a nap korai sugarai áttörnek a hajnali ködön, amely a szurdokokból  gomolyogva lebeg a mindig nyugodt tó vizei felett.  Így indul a kirándulás, ami egész nap tart és végighalad a nemzeti park festői tájain, legszebb helyein.  A sok remek megálló közül a legérdekesebbek: a Tien-tó (Tündér tó), az An Ma-szentély és a Ba Goa-sziget (Özvegy-sziget). A tó után utunk a Nang folyó vizén folytatódik egészen a Puong barlangig. Innen a Dau Dang vízeséshez megyünk. Ez egy könnyű kis erdei séta a folyó partján a három lépcsős vízesés lábához.

Törzsi barangolás a Tay-ok között...

Egy másik nagyszerű módja a Ba Be-tó és környéke varázsának felfedezésére: a többnyire a vizek partjain élő Tay közösségek meglátogatása, a helyi kultúra felfedezése. Egy kellemes séta a falvakon keresztül,  a helyi lakosokat a mindennapi életének megfigyelése és még valami más. A gyönyörű és gondosan művelt rizsföldek és egyéb ültetvények, zöldséges és gyümölcsöskertek, az útmentén és a kertekben elszórtan található víztározók, gondosan tervezett öntözőcsatornák,  a falvak gyakran több évszázados faházai, a népviseletet hordó és szorgalmasan (de mindig mosolyogva) munkájukat végző lakosok  egy olyan életmódot mutatnak meg, amely - egy a mindennapi rohanásban őrlődő európai számára - majdnem egy álomnak tűnik. A Tay falvak közül a legfontosabbak és meglátogatásra mindenképpen javasoltak: Coc Toc, Bo Lu és Pac Ngoi. Az utóbbi a legnagyobb, legszínesebb. Mindig itt van a szállásunk is. Egy itt eltöltött és szabadon barangolós este nagyon különleges élmény megszerzését teszi lehetővé.

Gyalogtúra csodaországon keresztül...

A gyalogtúrák kedvelőknek lehetőségük van arra, egy közepes nehézségű gyalogtúra során eljussanak az őserdők mélyére és néhány, az évszázadok óta változatlanul fennmaradt kisebbségi kultúra mindennapjaival is megismerkedjenek.  Kirándulásunk reggel indul a Bo Lu faluban, és innen Coc Toc felé halad, majd innen fordul be a hegyek oldalába felkapaszkodó erdei ösvények világába. A túra körülbelül fél napot vesz igénybe, amelynek minden pillanata valami új és izgalmas látnivalót kínál.

Ba Be lake

A túraösvény több Mong faluhoz is elvezet. A kisebbség Na Phai, Dan May és Nam Dai falvai ezek, ahol az emberek irigylésre méltó közelségben élnek a magas hegység csodálatos természetéhez.  Ők még mindig a hagyományos népviseletüket hordják, a falvak teraszos ültetvényein rizst termesztenek és minden egyéb megművelhető területen kaszava növekszik. A fákkal szegélyezett ösvényeken végihaladva az utolsó állomás a Na Hang-tó, amelyen egy hajókirádulást teszünk a túra befejezéseként.

A nemzeti park főbb látványosságai...

A fentiek során csak néhány lehetőséget és néhány olyan helyet említettünk meg név szerint, amelyek ennek a csodálatos környéknek főbb látnivalói és mind-mind benne vannak a Ba Be nemzeti parkot érintő körutainkban és programjainkban.

Természetesen még sok egyéb bakancslistás hely is van a környéken, amit hosszabb tartózkodás során meg is lehet látogatni. Az alábbiakban azonban csak a főbb helyekről tudunk rövid ismertetőket adni.

 

 

Flóra és fauna:

A Ba Be Nemzeti Park és maga a Ba Be-tó megdöbbentő természeti szépség, magas szintű biodiverzitással rendelkezik. A hegyek, édesvízi tavak, barlangok, folyók és erdők kombinációja teszi ezt a területet csodálatos élőhellyé sokszínű állat- és növényvilág számára.

A parkot a mészkőben gazdag talajon háborítatlanul burjánzó vastag örökzöld erdő borítja.A Ba Be-tó, amely a három kisebb, egymással összekötődő hegyi tó, valójában a vietnami legnagyobb édesvízi tava, és több mint 100 különböző halfaj él. A hegyek eróziója során keletkezett barlangok sokasága egy másik különleges élőhelyet biztosít a nemzeti park állatvilágának.

Az emlősök számára rengeteg nagyszerű élőhely található itt, és az emberi populáció viszonylag alacsony száma miatt 65 emlősfaj - köztük a köztük a mákakók, a langúrok, a kínai pangolinok, az éjszakai rovarevő lemúrok és az óriás vörös repülő mókusok - lel itt háborítatlan otthont magának. Komoly denevérállomány is van, a barlangrendszerekben 18 különböző denevérfaj rejtőzködik a nappali fény elől. A hüllők számára is remek hely a sziklás, bokros ember nem járta környezet. 43 hüllőfaj - köztük számos kígyófajta és gyíkok sokasága  - található a park különböző részein. Több száz különböző madár- és pillangófaj is megtalálható itt, a fátyolkák tánca, az énekesmadarak dala reggeltől estig betölti a vidéket.

A nemzeti park ösvényein barangolva, vizein hajózva hihetetlen sok állatfajjal is találkozhatunk. A természet szerelmesei számára a park egy igazi álomvidék.

A Puong barlang:

A Puong-barlang 30 méter magas és 300 m hosszú terme a Lung Nham-hegy lábánál nyílik. Az évmilliók során Nang-folyó áramlása keresztülvágta magát a hegyen, fokozatosan erodálva a felületeket, tágítva a repedéseket, amíg végül át nem tört a másik oldalra. Az erózió erők a barlangban is érdekes sziklaalakzatokat hoztak létre. A barlang szörnyű szája nyugodt barlangi folyóba nyílik, sztalaktitokkal és érdekes sziklákkal. A sziklaboltozat hatalmas denevér kolóniának ad helyet. A hegy túloldalán kibukkanva és rövid út után a a Ba Be-tóba ömlik.

A Hua Ma-barlang:

A Hua Ma, amely csak a közelmúltban nyílt meg a nagyközönség számára, az egyik legérdekesebb és legszebb cseppkőbarlang a vidéken.

A barlang neve lófejet jelent, a története mögött meghúzódó legenda ugyanolyan sötét és baljós, mit a vízhangzó barlang maga. Nevének legendája ugyanolyan sötét és titokzatos, mint a visszhangzó barlang maga. Egy hajdanvolt király útja során lóháton elérkezett a barlang szájához, azonban belépni nem tudott, mert lova lecövekelt és nem volt hajlandó áthaladni továbbmenni. A király kérdésére a helyiek elmondták, hogy a barlang tele van a túlvilágra vivő utat eltévesztő emberek szellemeivel, akiknek panaszos sírása minden éjjel a barlangban vízhangzik.  Az elveszett lelkek felszabadítására a király egy templomot emelt a bejárat közelében, megparancsolta hogy a szellemek lebegjenek be a ló fejébe és a barlangban . A lélek felszabadításának módjaként a király egy templomot emelt, és elrendelte, hogy a emberei lófejeket úsztassanak le a folyón miközben a buddhista verseket olvasnak fel a barlangban. Ha ez a történet nem lenne elég képzeletünk megmozgatásához, a 700 méter hosszú és helyenként 40-50 magas boltozatú barlangban tett séta bizonyára megteszi azt. Gyönyörű, varázslatos és mesebeli lényeket formázó sziklák,  sztalaktitok  és sztalagmitok közt vezet az út a vízhangzó barlangon keresztül.  A barlang száját a völgyből induló 300 lépcsős ösvényen érhetjük el.

A Nang folyó:

A Nang-folyó egy Kínában eredő nagyobb vízrendszer mellékfolyója és a  Ba Be tó északi részén csatlakozik a tóvidékhez. A száraz hónapokban vizet szállít a tóhoz és segít fenntartani annak szintjét. Az esős évszak alatt a csapadék által termelt víztöbbletet elvezeti a tó déli végén.

Ez a különleges vízrendszer a tó egész évben történő egyenletes fenntartását teszi lehetővé. A Nang folyón végighaladó csónakkirándulás az egyik legjobb módja annak, hogy a Ba Be Nemzeti Park gyönyörű tájait a trópusi erdőkkel és a karszt cukorsüveg hegyeivel megszemléljük. A folyó különleges természeti kincse a Puong-barlangban és a Dau Dang vízesés is. A Nang a vizi madarak különleges fajainak otthona, rengeteg a jégmadár, a kócsag és a gém. A folyó is fontos szerepet játszik a helyi életben is mint a környék legfontosabb vizi szállítási útvonala. Partját és zátonyait ültetvények szegélyezik, helyenként bambuszerők közt folyik keresztül.

A Dau Dang vízesés:

A Nang-folyó a Ba Be tóba ömlése előtt két tornyosuló hegy közé szorul. A keskeny völgyben áttör a sűrű őserdő vastag növényzetén, majd átbukik az útját álló, a tóperemet határoló lépcsős sziklaháton, festői 3 szintes lépcsős vízesést alkotva. Minden „lépcső” mindössze 3-4 m-re van egymástól. A vízesés és a tó közti rövid folyószakasz egy ritka halfajnak, az akár 10 kg-osra is megnövő ca chien harcsafajnak ad otthont.

A Tat Ma vízesés:

Ezüst vízesésnek is nevezik. Vize körülbelül 40 méter magasról hull alá Egyenesen lefelé szakadó meredek sziklák veszik körül a zöld növényzettel kis, de tiszta vizű, nagy sziklákkal teleszórt alsó medencét.

A vízesés alsó nézete rendkívül látványos. Olyan, mint egy színes festmény - a habzó víz fehér színével, a fák zöldjével és a sziklák lila és vöröses árnyalataival festve. Ehhez járul még hozzá a víz zúgása,  a virágok üde illata és a tavat körülölelő föld szaga.

 

 

A Tündér tó:

A Tündér tó kb. 3 hektáros, sziklás partokkal,  trópusi erdőkkel és mészkő-hegyekkel körülvett, festői szépségű tavacska, igazából csak egy medence a nagyobb tó partján. Türkizkék vizének tiszta és tükörsima felszíne kristálytisztán tükrözi vissza az ég felhőit, a környező növényzet és a hegyek képét.  Nevét egy helyi legenda alapján kapta. Régebben nagyon kedvelt fürdőhelye volt ez az égben élő tündéri lényeknek. Egyszer egy helyi vadász meglesett néhány a tó medencéjében fürdő égi lényt. Le is bukott és a bosszúálló tündérek , aki varázslatot vetettek rá. A gyönyörű táj misztikus érzést kelt, de sokkal nagyobb valószínűsége van annak, hogy egy helyi halásszal vagy a változatos vadvilággal találkozhatunk, mintsem a legendás tündérekkel.

A Ba Goa-sziget (Özvegy sziget):

Ez a kis sziget mindentől távol, a Pe Leng-tó közepén lebeg. Változatos formájú és méretű sziklák halmaza és az azokon növő dús, harsány zöld lombozatú fák alkotják.  A sziklaperemekbe kapaszkodó zöld lombú fák tekergő gyökerei türelmesen fúrják magukat bele a parti sziklák repedéseibe, csodálatos, a kövekkel összefonódó formákat alkotva. A sziget fontos helyet kapott a helyi legendáriumban is. A történet szerint egy özvegy és gyermekének lakhelye volt a sziget, akik megmentették a tó lakóit egy természeti katasztrófától, a Ba Be hirtelen rájuk törő gyilkos áradásától.  A tó vizén lebegő sziget gyöngyház fényű hajnali vagy alkonyati sziluettje a távolban látszó, a laposan beeső napfény sugaraiban fénylő hegyekkel fantasztikus fotótéma lehet a tájfotózás kedvelőinek.

Az An Ma szentély:

A szentély épülete a Ba Be tó közepén fekvő Ma sziget csúcsán fekszik, ahová a mólótól az ódon szentélykapun átvezető és a dombtetőre kapaszkodó kövezett és kanyargós út vezet fel. A sok évszázaddal ezelőtt az ősök és a tó szellemének tiszteletére épült kis szentély egy hangulatos és ápolt templomkertben áll. Ez egy igazi és nagy becsben tartott szent hely a helyiek számára. A mólónál mindig állnak csónakok, a szentély oltárán mindig halomban állnak a friss virágok és a gyümölcsök és mindent beleng a meggyújtott gyertyák és füstölőpálcikák illata.   A szentélyben évente két fesztivál is megrendezésre kerül. A Ba Be Tavaszi Fesztivál az első holdhónap 10. napján; és az An Ma szentélyfesztivál a második holdhónap 6. napján.

A törzsi falvak:

A törzsi falvak jellegzetességeit már a törzsi barangolásról szóló részben leírtuk. Ezekbe a tavon keresztül csónakkal vagy a tó körül kiépített hegyi utakon, esetleg a helyiek által már évszázadok óta használt ösvényeken juthatunk el.

Ezek közül a legfontosabbak:  Pac Ngoi, Cam Ha, Bo Lu és Coc Toc. Mindegyikre a hagyományos, gyakran cölöpökre épített, faházak a jellemzik, amelyek vagy a vizpartokon állnak, vagy a meredek hegyoldalakra felszaladó keskeny utcák mentén kapaszkodnak a sziklákba.

Étvágygerjesztőnek csak ennyi...

Kedves olvasó!

Tényleg további száz oldalt teleírhatnék csak ennek az nemzeti parknak a szépségeiről. És még mennyi más ilyen gyönyörűség  van Vietnam északi hegyvidékein! Igyekszünk ezekből minél többet megmutatni, bele is tenni őket vietnami programjainkba.
- Ha tetszett amit olvastál, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is!

Ami a legfőbb: gyere el velünk Csodaországba mielőbb!

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.