Bevezető falatok – Valami nagyon főö Pesten…

Mielőtt elindulnál teszteld le a kaját otthon!

Tudom, hogy olcsó szóvicc egy étel nevével játszani, de Vietnam ikonikus „levese” a pho kiejtése egy magyar nyelven edződött utazó számára is komoly kihívás. De a lényeg nem is ez, hanem maga az étel. Sok változata van, mindig a helyi népi konyha ízvilághoz hangolva, de az alap, a sűrű, hosszú órákon keresztül, komolyan összeállított marhacsont kollekcióból főzött alaplé örök. ()Igen, tudom... Főzik másból is, de és a pho bo-ra a marhahúsosra esküszöm...De, már ehhez is minden család megvadítja: hozzáteszi a maga titkos összetevőjét, egy titkos családi fűszer kombinációt, ami akár ezer éve is öröklődik. És aztán, innentől kezdve… az ízek, az összetétel változatai végtelenek. De, amint megkapod te is hozzá fogod adni a kiegészítő fűszerek és szószok valamilyen tuningját. mindig mást és mást, ahogy éppen a lelked kívánja. Mert a pho nem egy kaja, hanem életstílus.

Azt is tudom, hogy egy Magyarországtól 10.000 km-rre tenyésző ételről írni, megpróbálni – legalább egy kicsit – érzékeltetni azt nemcsak gasztronómiai élményt, amit jelent, lehetetlen. Talán a Szindbád éttermi jelenete Latinovits Zoltán játékával és Sára Sándor döbbenetes képsoraival ilyen. Én azonban csak egy egyszerű utazó vagyok, aki szereti a hasát…

Sokat vagyok kint, ilyenkor a Hanoi irodánkban lakom, ha éppen nem barangolok valahol. Szinte minden este valamilyen pho a vacsorám (egy kis tavaszi vagy téli tekerccsel kiegészítve.) A ház sarkán levő kis kifőzde tulaja már készíti is, amint meglát. Itthon viszont hamar eledződnek az elvonási tünetek...

Sok helyet kipróbáltam már itthon, de… Nem az igaziak. Nemrég azonban (hiába, a karma az karma…) a Mozsár utcában ténferegtem éhesen, amikor megláttam egy egyszerű feliratot: Funky Pho… A következő háromnegyed óra (és azóta már vagy ötször ugyanannyi) igazi élvezkedéssel telt. Meg is szűntek a rizs és pho elvonási tüneteim. A hely kicsi, de remek, a konyha (a pho és egyéb keleti fogások, savanyúságok, de még a házi szörpök is) eszméletlenül jók,. Olyanok, mintha a kedvenc sarki nénikém főzné Hanoiban.

Túl sokat nem érdemes erről írni. Aki nem hiszi, járjon utána. Csak el kell menni és ki kell próbálni. Nagyon jó a honlapjuk is. Minden további információ róluk és a pesti pho-ról itt található:

Kattints rá bátran! FUNKY PHO

Kellemes látogatási és nagyon jó étvágyat!

Comments are closed.