Bevezetés - 4.500 év kézműves remekei

Bármerre is járunk Délkelet-Ázsiában, egy dolog mindig feltűnik: a kézműves termékek széles választéka és azok jó minősége és viszonylag elviselhető ára. Ha elég sokat barangolunk és érdekel is a téma, akkor lassan kialakul bennünk egy mélyebb, szélesebb kép és a felismerés is eljön előbb-utóbb: itt aslapvetően nem turista lenyúló gagyiról van szó, hanem valami ősi, akár több évezredes kultúráról, amit még nem sikerült agyonglobalizálni, tönkretenni.

Ugyanez a helyzet Vietnamban is. Az északi területek kultúrája 4.500 évre tekint vissza, viet és dél-kínai alapú kultúra már vagy 2.000 éves egységesült. Az ország középső és délvidéki  Cham birodalma (amely úgy i.sz. 400-tóllétezik államként) csak 1832-ben olvadt bele végleg bele a vietnami Királyságba. A Champa királyság végig megtartotta alapvetően indiai hindu kultúráját, de erős volt itt a muszlim hatás is, hiszen a lakosság egy része Indonézia muszlim közösségeiből érkezett az utóbbi 1000 év során. befolyás is. A mai egyesült Vietnam területén 84 törzs, kisebbség, nemzetiség él, mindegyik önálló kultúrája van. Nem csoda hát, hogy az egyes területeken egymástól gyökeresen eltérő mindennapi életstílussal találkozunk. Így hát

Ezért aztán, az országoz járva, sok-sok különböző, de mégis egy tőről fakadó megnyilvánulását láthatjuk a kézművességnek. Ez a tő a "közösség", ami sokkal többet jelent Vietnamban, mint a mi felfogásunk szerint. A vietnami társadalom alapsejtje nem a hagyományos értelemben vett család, hanem az ezekből álló közösség. Ezek lehetnek valahol vidéken, elszórt falvakban; lehetnek egy város közepén (lásd : A kapuk mögött Vietnam") is. Mindenképpen egy, a közösségért közösen végzett tevékenység forrasztja őket egybe.   Ezért aztán nem meglepő. ha egy falu minden házában kovácsműhely van, ha egy városi utca boltjai kizárólag ugyanazt a termékcsoportot árulják, vagy egy csendes mellékutcában  egymás mellett találunk 8-10 tradicionális fürdőt vagy gyógyszertárat. Nem, nem őrültek meg, hogy konkurensek legyenek. Ők közösséget alkotnak már gyakran ezer éve és mindeniküknek az az érdeke, hogy a teljes közösség megéljen. Ehhez pedig egy furcsa és a fehérember társadalmaiban mára már rég elfeledett szokás kel: az összefogás.

Különösen feltűnő ez akkor, ha elég szerencsések vagyunk ahhoz, hogy belülről is megismerhessük pár család mindennapi életét, legalább egy kicsit. Mindenhol ezeket a tárgyakat látjuk ekkor, akár a falakkal elzárt kínai kereskedő villában,  egy vietnami hegyi falu rattan fonatos házaiban, de akár Da Nang vagy Saigon luxus lakásaiban is. A mindennapi háztartás eszközeitől kezdve, a lakás dekoráció ezerféle tárgyán keresztül, egészen a csodálatosan faragott bútorokig, szobrokig, házi oltárokig.

Amit egy faluba ellátogatva vagy egy város régebbi kerületeiben ilyenkor látunk, az nem más, mint az ősi és mindent túlélő vietnami kézművesség és  iparművészet. Az, ami még ma is a mindennapi élet szerves része. Ennek legalább felszínes ismerete nélkül, esélyünk sincs arra, hogy egy kicsit is megismerjük  Vietnamot. Egy kis megismerési vágy nélkül pedig minek is utaznánk oda?

Itt persze azokra gondolok, akik többet várnak el egy ilyen úttól, mint a mindennapi alkoholmérgezést az olcsó nők és sörök földjén.

Számukra írjuk ezt a sorozatot. Szeretnénk egy vázlatos, könnyed és olvasmányos ismertetést adni jó sok képpel, a legfontosabb és leglátványosabb iparművészeti ágakról és meglátogatható helyekről. Semmi értelme nem lenne egy a Himalája elzárt völgyeiben fekvő falvak egyébként gyönyörű selyemhímzéseiről beszélni, mert az aztán messze van, egy normális utazó sem fog két hetet öszvérháton eltölteni csak azért, hogy gyönyörködjön az ottani asszonyok elegáns hímzési stílusában. Éppen ezért – úgy gondolnánk elsőre - elég nehéznek látszik kiválasztani egy olyan országot, ahol szinte minden bemutatható. Szerencsére ez nem így van! Van egy olyan ország, ami egyre népszerűbb a magyar utazók, nyaralók között és ahol mindez még érintetlenül megmaradt. Ez Vietnam. Leírásainkban a példákat mindig innen hozzuk, képeink is az itteni kézműves falvakról, iparművészeti kommunákról szolnak. Csak olyanokról, amik kisebb varázslatok árán, de még egy utazási iroda által szervezett tömegútba is becsempészhetők.

Azért nem kis kihívás ez!  Megmutatni valamit ebből az lassan de óhatatlanul elmúló világból. Az egyiptomi piramisok építése még csak pajzán gondolat sem volt, amikor a Vörös folyó deltavidékén (Észak-Vietnam), már főváros állt és az első történelmi dinasztia 28 uralkodót adott Vietnamnak. Vietnam iparművészetének története ezért 4500 évvel ezelőtt kezdődik és még ma is fejlődik.

Kezdődjék hát a történet…

...Hamarosan, amint az első cikk megjelenik...

 

VISSZA A KÖNYVTÁRBA...

 

Ha te is szeretnél többet megtudni a vietnami kézművesség titkairól, vagy akár meg is látogatni néhány igazán működő kézműves falut vagy városi közösséget, írj nekünk, kérj további információkat vagy jelentkezz útjainkra itt!

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet