A kapuk mögött Vietnam – már 4500 éve

Kapuk mindenütt...

Bármerre is járunk Ázsiában, egy valami mindig szembetűnő és európai szemmel igencsak furcsa: a falak és kapuk sokasága.  Különösen így van ez Vietnamban.

A városok régi negyedeiben igen gyakran találkozunk falakkal körülvett telepekkel, amelyekbe gyakran bezárt kapu vezet. De gyakori az utca közepén álló magányos és legtöbbször ajtó nélküli kapu is. Ezeken áthaladva valami hirtelen megváltozik. A házak színei, formája, díszítései kicsit mások, mint a kapu túloldalán. A szembejövők arca, gyakran a ruházata szintén kicsit más. Az utcák mentén sorakozó üzletek áruválasztéka is változik, gyakran több száz méteren át szinte ugyanazt az áruválasztékot kínálják.

Hanoiban, a "nagy faluban", ahogy gyakran hívják a városlakók, különösen szembetűnő ez a tagoltság. Az oka egyszerű. Több, mint ezer éve, amikor a fővárost áthelyezték a mai hanoi területére, az akkor évezredes várost felosztották "szakmai" és tartományi kerületekre. Ezekbe az azonos szakmát folytatók, illetve az ugyanabból a tartományból a fővárosba, a Felszálló sárkány városába költözők telepedtek. Így a különböző elhatárolt közösségek hamar kialakították a kapurendszert is. Ez az elhatárolódás még ma is megvan a város régi kerületeiben.

Ugyanezt a kapuhalmazt találjuk vidéken is. Egy magára valamit is adó falu minden bejáratánál áll egy kapu és legalább a település közepén néhány fallal is körülvett, jól elhatárolt terület. De az utóbbiak kapui ajtó nélküliek, csak az egyes területeket határolják el. Gyakori, hogy magányos kapu áll a falu felé lekanyarodó út elején is, a puszta közepén.

Minden közösségi létesítményt (közösségi házakat, templomokat, szent és emlékhelyeket) akár a városokban, akár a falvakban is fal vesz körül. Ezeknek a helyeknek a bejáratai leggyakrabban díszes, három-osztatú kapuk. Gyakran csak valamelyik szélső ajtó van nyitva, aminek fontos jelzésértéke és üzenete van. Hogy mi, ahhoz érdekes történetek tartoznak. Ezekről is fogunk mesélni az egyes helyek részletes leírásainál.

Meglepő lehet, de a kapuk üzenete nélkül nem is nagyon lehet megismerni Vietnamot. Ezt viszont egy pár napos út során magától nem is tudja kitalálni az ember, bármennyi információt is vadászott össze magának az interneten. A lényeg ugyanis nincs ott fent. Ezek az jelezések és üzenetek ugyanis az ott élőknek szólnak és egy-egy aprócska jel tartalma akár több ezer éves is lehet.

 

Vannak kapuk, vannak amelyek szívesen látnak...

Hát ez az... Ha egy kapu már megnyílt az ember előtt, akkor már nem is olyan érdekes a dolog. Be lehet lépni, meg lehet nézni, mi is van mögötte. Vietnamban ez (is) azonban egy kicsit másképp van...

Nehéz bejutni egy valamilyen privát szférát védelmező kapu mögé. Legyen az családi vagy céges, de akár egy templomé is. DE, ha így t9rténik és befogad valahogy a kapu mögött élő közösség, csodálatos és gyakran évezredes történet tárulhat ki előtted.

Ha óvatosan bánsz az ilyen helyeken fellelhető témákkal, csak olyan dolgokról írsz vagy fényképezel, ami az ő engedélyükkel is bír, valami különlegeset tudsz te is adni az érdeklődőknek. Ha már "itt vagy otthon", akkor hosszú időre el vagy látva témával. Néhány ezek közül, amiből biztosan cikk lesz:

Hűha! Itt minden csupa sárkány!
- Csak 4500 év? Nem túl nagy idő…
- Akkor most Viet vagy Cham? Esetleg valami más?
- Dinh, Lé és Ly: ezeréves kulcsszavak Vietnam történetéhez
- Nyolc király egy helyen: a Den Do
- A karóba húzott flotta története
- A TÉT nagy: Az új év gyakran februárban kezdődik
- Ha nyaralni kellett: a franciák tudták a tutit

Vietnam kézműves falvai
- Kétszáz éves lakkecset
- Bat Trang: egy cserépfalu mindennapjai
- A selymes tű mestere
- Háromszáz éves szójaszósz és az Egri Csillagok
- Nem lehet elég korán kezdeni… 460 év divatékszer
- Lakkozott világ a nappaliban

Hanoi, a nagy falu
- Szombat esti láz a tóparton
- A Visszaadott Kard tava és még pár másik
- Hanoi mélyén

Kóstold meg Vietnamot!
- Vu Bang és a Hanoi konyhaművészet
- Banh mi: a szendvics mennybemenetele
- Valami finom phó a fazékban
- Bun Cha: Rizstészta, grillezett fasírttal és Obamával
- Csak egy ebéd út közben…

400 millió éves történet Vietnam szépségéről
- 286 lépcső az égbe
- Hajnali köd a hegyen
- Ezerlépcsős barangolás az Illatos hegységben
- Hoi An, az ékszerdoboz
- A barlangi királyság titkai
- Csónakázás a hegyek mélyén és sziklacsúcsok közt

és vannak kapuk, amelyek nem...

Annak, hogy egy kapu zárva van, általában ezer oka lehet. Vietnamban viszont jóval több.

Az természetes, hogy a család mindennapi életét falak veszik körül, ezért annak kapuja is zárva van az idegenek előtt.  Legyen az egy régi falusi ház, egy városi villa vagy éppen egy modern lakótelep, lakói privát szférájának megtartására mindegyik gondosan ügyel. Bejutni csak az ott lakók engedélyével lehet.

 

Vannak olyan helyek, amik egy része azért közösségi vagy üzleti célú is lehet. Ezekbe a bejutás korlátozott, csak akkor és annak lehet belépni, aki számára az ajtó éppen nyitva van. Ez így elsőre nagyon fura, de a fejlett és bonyolult hagyományok miatt (amik még ma is élnek és betartásuk alapján ítélnek meg, ha ott élsz...) szinte elképzelhetetlen, hogy olyan helyre lépj be, ahol semmi keresnivalód. A képen egy 460 éves kapu, egy szaru feldolgozó manufaktúra bejárata látható. Nem valószínű, hogy oda bárki más bemenne, mint aki ott dolgozik, vagy velük üzletel. Nem kell külön kapu és portás. Azon a vidéken egy egyszerű felirat is megfelel.

És vannak olyan kapuk is, amik szigorúan tiltanak, akár azt is jelezhetik, hogy valami történt ott, ami egyszeri és megismételhetetlen. Ilyen a kép is: Minh Mang király síremlékének főkapuja. Egyszer volt csak pár órára nyitva 1834-ben, az uralkodó temetési szertartása alatt.

 

 

VISSZA A KÖNYVTÁRBA...

 

Ha te is szeretnél belépni ezeken a kapukon, írj nekünk, kérj további információkat vagy jelentkezz útjainkra itt!

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet